Led-verlichting: afwachten of nu overstappen?

Led-verlichting is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse leef- en werkomgeving. De opmars van deze lichtbron resulteert in een prijsdaling die het gevolg is van de toenemende vraag en dalende productiekosten. Loont het om te wachten tot de prijzen verder afnemen, of niet?

Led-verlichting: afwachten of nu overstappen?

Led-verlichting: afwachten of nu overstappen?

Er zijn veel meer factoren dan prijs alleen die de keuze tussen wachten of nu overstappen beïnvloeden. Dat led-verlichting enorm energiezuinig is, resulteert  onherroepelijk in een afname van het stroomverbruik en dus ook een lagere energierekening.

Bovendien is een lager stroomverbruik ook nog eens goed nieuws voor het milieu. Het milieu is sowieso gebaat bij het gebruik van led-verlichting, want led is – in  tegenstelling tot veel  conventionele lichtbronnen – volledig recyclebaar en bevat geen schadelijke stoffen.

Wat is het juiste moment om de overstap naar led-verlichting te maken?

De hamvraag is natuurlijk hoe de besparing op de energierekening zich verhoudt tot de aanschaf van de led-lampen. Het antwoord wordt  gevormd door een rekensom, waarin het stroomtarief en het aantal branduren van de verlichting een hoofdrol spelen. Puur op basis van deze energiebesparing is led-verlichting vaak al binnen 1 tot 3 jaren terugverdiend. Daarmee is de berekening echter nog niet compleet. Naast de energiebesparing wordt er tevens bespaard op de vervangingskosten.

Wat is je besparing op vervangingskosten wanneer je overstapt?

Led-verlichting gaat namelijk vele malen langer mee dan andere lichtbronnen en hoeft dus veel minder vaak vervangen te worden. Een levensduur van 50.000 branduren is voor led-lampen meer regel dan uitzondering, wat in de praktijk al snel overeenkomt met 20 jaar of langer.

Terugverdientijd van led-verlichting is situatie-afhankelijk!

De terugverdientijd van led-verlichting is exact te berekenen voor iedere specifieke situatie. LEDs Inspire biedt de mogelijkheid om een geheel vrijblijvende Light Scan uit te laten voeren, waarbij de huidige verlichting in kaart wordt gebracht en afgezet tegen hedendaagse ledvarianten. Daarbij wordt het aantal branduren, het stroomtarief en zelfs de EIA meegewogen om tot een nauwkeurig advies te komen. Bovendien brengen we precies in kaart hoeveel er bespaard kan worden op de vervangingskosten. Het resultaat is een totaaloverzicht dat zeker bijdraagt aan een weloverwogen keuze: afwachten of nu overstappen?

Led-verlichting afwachten of nu overstappen voorbeeld terugverdientijd

Voorbeeld terugverdientijd

Led-verlichting afwachten of nu overstappen totaaloverzicht ligth scan

Voorbeeld totaaloverzicht

Wat is je invloed op het milieu wanneer je overstapt?

Tot zover de meetbare argumenten die een positieve bijdrage leveren aan uw portemonnee. Het milieu is tevens gebaat bij het gebruik van led-verlichting. In de eerste plaats resulteert de afname in stroomverbruik direct in minder CO2-uitstoot. Omdat led-lampen volledig recyclebaar zijn en geen schadelijke stoffen bevatten, is het positieve effect op onze leefomgeving extra groot. De hoeveelheid stroom die een led-lamp verbruikt is tot maar liefst 80% minder dan dat van een conventionele lamp met een gelijke  lichtopbrengst. De afname in CO2-uitstoot is evenredig.

“Bedrijven die ‘ouderwetse’ lampen gebruiken, verbruiken gemiddeld 30.300 kWh stroom per jaar voor verlichting alleen. Er zijn 87 bomen nodig om de hoeveelheid CO2 te compenseren die met dit stroomverbruik gepaard gaat. Door over te stappen op led-verlichting kan het stroomverbruik dalen naar 6.060 kWh, waardoor de CO2-compensatie door slechts 17 bomen gedaan kan worden.”


Voor de productie van led-lampen worden uitsluitend recyclebare materialen gebruikt. Led bevat bovendien geen giftige chemicaliën of metalen zoals kwik, die wel worden toegepast in andere, conventionele verlichtingsbronnen. Wanneer een led-lamp onverhoopt kapot gaat, levert deze daarom geen enkel gevaar op voor de gezondheid. Aan het einde van zijn 50.000 branduren durende levensduur kunnen alle onderdelen van de led-lamp opnieuw gebruikt worden, terwijl veel andere lampen als chemisch afval aangeboden dienen te worden.

En denk ook aan de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Led-verlichting afwachten of nu overstappen Energie Investeringsaftrek EIA 2015

Energie Investeringsaftrek EIA 2015

De overheid stimuleert energiezuinige investeringen door middel van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Ook voor de aanschaf van led-verlichting mag hiervan gebruik worden gemaakt. De regeling levert een belastingvoordeel op dat ongeveer 10% bedraagt van de totale investeringswaarde. Het is echter wel zaak om er op tijd bij te zijn, want de subsidiepot is beperkt en op is op.

Voor 2015 is het totaal beschikbare subsidiebedrag bovendien 5 miljoen euro minder dan het voorgaande jaar. Wie van dit extra belastingvoordeel wil profiteren, kan dus beter niet te lang twijfelen tussen afwachten of overstappen.

Maak nu gebruik van onze Light Scan om meer helderheid te krijgen.

Led-verlichting: afwachten of nu overstappen Light Scan LEDs InspireDe eerder genoemde Light Scan is een uitstekend hulpmiddel bij de overweging om op led over te gaan. De scan is geheel vrijblijvend en geeft gedetailleerde inzage in de investeringskosten en de terugverdientijd van de verlichting.

Het rapport laat zien hoeveel stroom bespaard kan worden, welke voordelen het heeft voor het milieu, wat de terugverdientijd is en hoeveel geld de overstap oplevert gedurende de levensduur van de led-verlichting.

De Light Scan, ter waarde van €87, is nu geheel gratis aan te vragen. Eén van de Light Specialists van LEDs Inspire komt de situatie ter plaatse opnemen en binnen enkele dagen ontvangt u de bevindingen, waarmee een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.